Contact

MPC Industries

“We gebruiken ‘SAP’ zelfs als argument naar onze partners en klanten toe om onze stabiliteit en professionaliteit aan te tonen.”

Internationale expansie met SAP Business One

Met wereldwijd 50 medewerkers ligt een ERP-systeem van SAP niet meteen voor de hand, zou je denken. Slangklemmenproducent MPC Industries maakte echter met succes de overstap van een maatwerkpakket naar het ERP-systeem SAP Business One.

MPC Industries ontwikkelt, produceert en distribueert slangklemmen voor alle mogelijke toepassingen. In nauwe samenwerking met haar klanten ontwikkelt MPC voortdurend nieuwe en verbeterde slangklemmen. Naast circa 800 standaardproducten maakte MPC inmiddels meer dan 2.200 klantspecifieke klemmen. Sinds 2009 werkt MPC Industries met het MKB-softwarepakket SAP Business One.

“Mensen kunnen makkelijk werken in hun eigen taal, waarbij SAP de wetgeving per land ondersteunt.”

Slangenklemmen

MPC Industries ontwikkelt, produceert en distribueert slangklemmen voor alle mogelijke toepassingen. In nauwe samenwerking met haar klanten ontwikkelt MPC voortdurend nieuwe en verbeterde slangklemmen. Naast circa 800 standaardproducten maakte MPC inmiddels meer dan 2.200 klantspecifieke klemmen. Sinds 2009 werkt MPC Industries met het MKB-softwarepakket SAP Business One.

Maatwerk-software vervangen

Om de bedrijfsmatige administratie te ondersteunen, gebruikte MPC voorheen software dat was geschreven door een bedrijf uit hetzelfde Friese dorp. “Het nadeel van maatwerk is dat je voor het onderhoud en uitbreidingen steeds terug moet naar de softwareleverancier. Daarnaast draaide de software onder DOS, hetgeen teveel beperkingen opleverde. We hadden niet de gewenste toegang tot de bedrijfsgegevens”, legt Oosten uit. “Dus gingen we op zoek naar een andere oplossing.”

Bij SAP Business One is het veel makkelijker om modificaties te maken. Je kunt soepeler het een en ander toevoegen.

Eenvoudige aanpassingen

Aanvankelijk had MPC het oog laten vallen op het ERP-systeem van Microsoft. Maar IT-dienstverlener AGION had ook een voorstel neergelegd: Business One van SAP. “Bij SAP Business One is het veel makkelijker om modificaties te maken. Je kunt soepeler het een en ander toevoegen.” Oosten noemt als voorbeeld om de prijzen uit een offerte ook direct te boekstaven als een prijsafspraak. “Bij ons begint alles met een offerte die vaak uit wel duizend regels kan bestaan. In de oude programmatuur staan die getallen gebrandmerkt als een offerteaanbod. Het gevolg hiervan is dat we later alles weer met de hand opnieuw moesten invoeren als prijsafspraak. Daar heeft AGION een oplossing voor bedacht. Dat scheelt ons heel veel werk. Bovendien verkleint het natuurlijk de kans op fouten.”

Transport naar klant

Ook op logistiek vlak is inmiddels het een en ander veranderd dankzij een add-on. Jan-Mark Rosman, directeur van AGION: “MPC heeft een vrij groot magazijn. Bij het pickproces is het dan ook belangrijk dat dit zo efficiënt mogelijk plaatsvindt. De medewerkers in het magazijn werken met een pick-lijst die wordt gegenereerd vanuit SAP. Hieraan hebben we track & trace-mogelijkheden voor de klanten aan gekoppeld.”

De informatie tijdens het logistieke proces wordt naadloos uitgewisseld tussen alle partijen in de keten. Dat scheelt tijd, maar vergroot bovendien de klanttevredenheid.

Transsmart

Het systeem verzorgt de logistieke stromen binnen de onderneming optimaal, maar het houdt op bij het vervoer buiten het bedrijf naar de klant toe. “Daarvoor heeft onze IT-dienstverlener het pakket Transsmart ingezet. Deze oplossing automatiseert het logistieke proces tussen fabricage, magazijn en onze klanten. De informatie die ontstaat tijdens dit transportproces wordt naadloos uitgewisseld tussen alle partijen in de keten. Wij doen dit via een integrale koppeling met ons ERP-pakket. Dat scheelt ook weer veel tijd, maar – misschien wel belangrijker – vergroot de klanttevredenheid”, vertelt Oosten.

Intercompany

Oosten vindt het een groot pluspunt dat de gekozen oplossing een intercompany-mogelijkheid biedt. “Wij hebben een dochterbedrijf in Hongarije. Daar voeren we een tweede administratie. Die kunnen nu heel goed naast elkaar bestaan. De documenten uit beide administraties zijn binnen SAP Business One probleemloos uitwisselbaar. Op die manier kunnen wij hier precies nagaan wat er in Hongarije gebeurt”, verklaart hij.

Outlook-integratie

Een ander belangrijk voordeel van de gekozen toepassing is de integratie met Outlook. “Dan hoef je tenminste niet steeds alles over te typen. En het gaat hier om standaard add-ons; je hoeft niet veel moeite te doen om het goed te laten werken.” Dit gaat ook op voor de toepassing van het Material Requirements Planning (MRP) onderdeel in de software. Afgaande op de orderstromen, weet de afdeling Inkoop waar zij aan toe is. De lijst met de grondstoffen en halffabricaten die we moeten inkopen, rolt automatisch uit het systeem. Ook dat hoeft MPC niet meer handmatig bij te houden.

Niet misgrijpen

Zoals altijd, leven er nog wel wensen bij de onderneming. “Wij gebruiken versie 8.82 van SAP Business One”, legt Oosten uit. “Daarin kun je in ons proces lastig aangeven waar welke producten precies liggen. Wij werken met verschillende magazijnen en productielocaties. We weten dan wel wat we in totaal allemaal in huis hebben, maar niet precies waar. Dan komt het wel voor dat iemand naar een magazijn rijdt en toch misgrijpt, omdat het spul ergens anders ligt.”

Projecten bijhouden

“Die wens is ingelost in versie 9.0”, zegt Rosman. “Wij zijn nu dan ook bezig om de upgrade door te voeren. Het gaat ongeveer een dag kosten om MPC over te laten gaan op de volledig nieuwe versie van SAP. Tegelijkertijd lossen we dan nog een wens van MPC in: de module om interne projecten nauwkeurig bij te houden.”

Flexibel

Oosten zegt daarover: “Wij ontwikkelen nieuwe producten. Daarom willen we bijhouden hoeveel uren daarin gaan zitten en hoeveel materiaal we daarvoor gebruiken. Met die module krijgen we eenvoudig inzicht daarin.” Hij vertelt dat het bedrijf nog steeds groeit, ‘en de software groeit met ons mee. Zo flexibel is het’.

Ook benieuwd wat AGION voor u kan betekenen? neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Cookie-instellingen
Fijn dat u er bent! We informeren u graag zo optimaal mogelijk en gebruiken hiervoor cookies. Stel ze hieronder naar wens in. Deze instellingen kunt u altijd weer wijzigen.