Contact

SAP Business One: de motor van digitale transformatie

Het MKB kan zich opmaken voor een digitale transformatie. Recente ontwikkelingen zoals internet of things (IoT), artificial intelligence (AI), big data en machine learning zijn niet langer voorbehouden aan grote organisaties. Dit komt met name doordat technologie zich snel ontwikkelt en volwassen wordt. SAP Business One groeit mee, zo bleek tijdens de AGION Klantendag’18. 

“Denk aan de mobiele telefoon, die zich niet meer laat vergelijken met die van 20 jaar geleden. Hetzelfde zeg je over een aantal jaar over ERP-systemen”, voorspelde AGION-directeur Jan-Mark Rosman in zijn welkomstwoord. Hiermee lanceerde hij het thema van de klantendag, SAP Business One Next-Generation. In dit verslag leest u welke rol het ERP-systeem kan spelen bij het digitaal transformeren van uw bedrijf.

Digitale transitie met SAP Business One

Tijdens de plenaire sessie hield Cornee Boorsma, productspecialist van SAP Nederland, een inspirerend verhaal over de rol van SAP Business One bij het digitaal transformeren van bedrijven. Ook praatte hij de bezoekers bij over de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen rondom SAP Business One. Dit deed hij aan de hand van onderstaande afbeelding.

Nieuwe functionaliteiten met HANA

In het midden ziet u SAP Business One gepositioneerd als centraal IT-platform. Hier bewaart u alle data en worden bedrijfsprocessen aangestuurd. SAP Business One is anno 2018 beschikbaar via zowel het nieuwe HANA-platform (rechts) als SQL (links). De binnenste, donkerblauwe halve ring aan de rechterkant visualiseert de nieuwe mogelijkheden die de HANA-versie biedt ten opzichte van SQL: Dashboards & Interactive Analytics, Apps, Cashflow Forecasts, Enterprise Search, Analytics Portal en Advanced ATP (Available-to-Promise).

Oplossingen vanuit het ecosysteem

De middelste lichtblauwe ring bevat oplossingen uit het ecosysteem van SAP Business One. U ziet toepassingen van Boyum IT (zoals CRM for Outlook) en Coresystems (bijv. Field Service), Elvy voor digitale documentverwerking, Magento-webshopkoppelingen, voorraadbeheer met barcodescanning en Transsmart voor het aansturen van vervoerders. Deze oplossingen zijn zowel voor de SQL- als de HANA-versie beschikbaar.

Nieuwe technologische mogelijkheden benutten

En dan last but not least: de gele ring aan de buitenkant met de technologische ontwikkelingen in de markt, waarop u met SAP kunt aanhaken. De mogelijkheden hiervoor verschillen tussen de twee versies. Waar het HANA-platform de komende tijd steeds meer mogelijkheden gaat bieden op gebied van internet of things, artificial intelligence, big data en machine learning, zal de SQL-versie deze ontwikkelingen minder eenvoudig en in beperktere mate ondersteunen. Wilt u profiteren van nieuwe toepassingen en meegaan met de digitale transitie, dan ligt de overgang naar HANA (op termijn) dus voor de hand.

Voorbeelden van digitale transformatie

Hoe kan die transformatie van bedrijven door digitale technologieën er nu concreet uitzien? Cornee beantwoordde deze vraag met een aantal aansprekende voorbeeldcases.

Producten monitoren via sensoren

Zo kunnen sensoren omgevingscondities van producten meten en in SAP Business One monitoren, zoals locatie en luchtvochtigheid. Bij (te grote) afwijkingen krijgt de SAP-gebruiker een notificatie en kan automatisch een activiteit of service call worden aangemaakt.

Denk bijvoorbeeld aan sensoren in zonnepanelen, die continu de stroomopbrengst meten en in verbinding staan met SAP Business One. Bij terugvallende stroomopbrengst maakt SAP automatisch een service call aan voor een drone om van het betreffende zonnepaneel foto’s te maken. Deze foto’s koppelt SAP aan de servicecall, zodat een servicemedewerker deze kan beoordelen.

Artificial intelligence

Een toepassing van artificial intelligence is het automatisch herkennen en matchen van afbeeldingen met artikelen in SAP Business One. Dit stelt groothandels in staat om webshops te monitoren op nepartikelen of buitensporige prijzen. Internet-bots speuren continu het internet af naar vergelijkbare producten en maken via een dashboard in SAP Business One inzichtelijk tegen welke prijzen deze artikelen worden aangeboden. Bij bijzonderheden maakt SAP automatisch een activiteit aan.

Via dezelfde technologie kunnen webshops hun klanten de mogelijkheid bieden om foto’s van bijvoorbeeld schoenen te uploaden. Door deze afbeeldingen te matchen met het artikelbestand in SAP Business One kunnen vergelijkbare artikelen worden aanbevolen aan de klant.

Is úw bedrijf klaar voor digitale transformatie?

Kortom, volop nieuwe mogelijkheden om bedrijven te innoveren, de dienstverlening aan de klant te verbeteren en het verschil te maken naar concurrenten! Maar hoe zit het met uw bedrijf, is deze al klaar voor de digitale transformatie? Hiervoor is het handig om de mogelijkheden voor digitalisering op drie niveaus te analyseren, van hoge naar lage impact op het bedrijf:

  • Business model transformation: de allesomvattende innovatie met de meeste impact, waarbij het complete bedrijfsmodel op de schop gaat
  • Operational model transformation: vernieuw de manier waarop geld wordt verdiend, bijvoorbeeld door robots in te zetten
  • Business process transformation: processen digitaliseren via bijvoorbeeld scanning en mobiele toepassingen

Het laagste niveau, bedrijfsprocessen transformeren, ligt inmiddels binnen bereik van ieder bedrijf. En de rol van SAP Business One? Dat is het centrale IT-platform waar alle data en processen samenkomen, worden beheerd en aangestuurd.

Waarom nu?

Waarom is nu het moment om stappen te zetten in digitale transformatie? Omdat enerzijds de technologie volwassen en betaalbaar is geworden, en daarmee binnen bereik is gekomen van ieder bedrijf. Anderzijds is het consumentengedrag de laatste tijd sterk veranderd, waarbij millennials op een hele andere manier (digitaal) oriënteren en kopen. Door digitaal te transformeren, zijn bedrijven beter in staat om hierop in te spelen.

SAP Business One versie 9.3

Naast dit ‘visionaire’ deel gaf Cornee een toelichting op alle nieuwe verbeteringen en uitbreidingen in SAP Business One versie 9.3. Met de nieuwe mogelijkheden kunt u processen nog beter onder controle brengen en het leven makkelijker maken. De nieuwe versie staat nu klaar om aan klanten te worden uitgeleverd.

Meer over de AGION Klantendag’18

Bekijk onze terugblik om de Klantendag’18 terug te zien en te lezen. En volg ons gelijk op LinkedIn en andere social media (zie onderaan deze pagina) om nieuwe verslagen en nieuws niet te missen!

Cookie-instellingen
Fijn dat u er bent! We informeren u graag zo optimaal mogelijk en gebruiken hiervoor cookies. Stel ze hieronder naar wens in. Deze instellingen kunt u altijd weer wijzigen.