Contact

Oplossingen voor 5 grote uitdagingen voor mkb-ondernemers

MKB ondernemers hebben een veel grotere kans op succes als ze een effectief antwoord weten te geven op 5 veelvoorkomende obstakels in het MKB. De MKB ondernemer die erin slaagt om deze problemen te bedwingen, heeft meer grip op zijn bedrijf. Dit is cruciaal om efficiënter te werken en sneller te reageren dan de concurrentie. In dit artikel bespreken we de top-5 uitdagingen in het MKB.

Obstakel 1: inefficiënte bedrijfsvoering

Probleem. Veel kleine en middelgrote ondernemingen maken perioden van snelle groei door, waarbij altijd een mate van inefficiëntie ontstaat. Er is bijvoorbeeld veel bedrijvigheid wanneer nieuwe markten worden betreden, nieuwe strategische partners of leveranciers worden aangetrokken en personeel wordt geworven. Het laatste waarmee MKB ondernemers zich op dergelijke momenten wil bezighouden zijn handmatige processen, dubbele gegevens en dagelijkse noodoplossingen.

Oplossing. U kunt uw activiteiten stroomlijnen en de kosten beter in de hand houden door uw kernprocessen te automatiseren. U kunt bijvoorbeeld de klantorderverwerking zo inrichten dat er op tijd en correct wordt geleverd. Breng de tijd die u elke maand nodig heeft om de administratie af te sluiten terug van weken naar dagen. Leg alle kritische informatie in één systeem vast. Met geautomatiseerde waarschuwingen en werkstromen controleert u en stuurt u uw activiteiten eenvoudiger aan, waardoor u de kosten systematisch terugdringt en de operationele efficiëntie over de hele linie verbetert.

Obstakel 2: onvoldoende slag- kracht voor snelle groei of nieuwe markten

Probleem. Veranderingen in de markt, ontwikkelingen bij concurrenten, verwachtingen van klanten: ondernemers zien vaak overal nieuwe groeikansen. MKB-ondernemers willen hier graag op inspelen maar worden hierin tegengehouden door starre bedrijfsprocessen en activiteiten die niet schaalbaar zijn. Dit maakt een snelle expansie, toetreding tot nieuwe markten of het introduceren van nieuwe productlijnen bijna onmogelijk.

Oplossing. Wat u nodig heeft, is schaalbare bedrijfssoftware die makkelijk aan snel veranderende behoeften is aan te passen. Maar dan wel met de brede functionaliteit waar het MKB prijs op stelt. Dus klein kunnen beginnen en pas oplossingen en functies toevoegen zodra uw bedrijf groeit of als er nieuwe uitdagingen ontstaan. Breidt u uw activiteiten uit naar een nieuwe geografische regio? Dan is het prettig als een internationale software gebruikt die gemakkelijk kan worden aangepast aan de talen, valuta’s en wetten van de landen waar u actief bent.

Obstakel 3: gebrekkige procesintegratie

Probleem. Groeiende bedrijven hebben vaak te maken met het bestaan van allerlei bedrijfsprocessen naast elkaar, zonder enige vorm van integratie. Denk aan maatwerkapplicaties per bedrijfonderdeel, kritische gegevens in spreadsheets bij een andere afdeling of de noodzaak om aan te sluiten op de systemen van een leverancier. Dit kan zelfs de uitvoering van de eenvoudigste taken in de weg staan, zoals de correcte afhandeling van klantorders.

Oplossing. U kunt uw werkstromen integreren en processen, functies, regio’s en teams van boekhouding tot werkvloer op een doelmatige manier aansturen door te automatiseren. De MKB ondernemer zou bijvoorbeeld zijn salesteam de productieplanning kunnen tonen en klanten in real-time correcte leverdatums kunnen bieden. Dít geeft u voorsprong op uw concurrentie! Als u uw hoofdkantoor tot filialen, dochterondernemingen en partners op deze wijze integreert, kunt u uw beleid stroomlijnen en operationele wijzigingen in alle geledingen kunnen coördineren.

Obstakel 4: te weinig inzicht in dagelijkse activiteiten

Probleem. Het is voor MKB ondernemers vaak moeilijk om tijd vrij te maken voor de analyse van de bedrijfsvoering, van de bestedingspatronen van klanten en de cijfers van de productie tot de schommelingen van de cashflow. Toch is het zonder transparantie vrijwel onmogelijk om snel in te haken op markttrends, kosten te besparen, kapitaal rendabeler in te zetten, kwaliteitsproblemen opsporen, laat staan om de concurrentie af te troeven.

Oplossing. Met snelle softwaretoepassingen kunt u interne en externe gegevens gemakkelijker verzamelen en samenvoegen, zodat u zonder twijfels, snel en op basis van feiten knopen kunt doorhakken over dagdagelijkse proces- sen en langetermijnstrategieën. Zo komen kansen, trends en problemen op een vanzelfsprekende manier aan het licht. Uw medewerkers zijn in staat snel te reageren terwijl managers de inkomsten, kosten en winstmarges in real-time kunnen volgen.

Obstakel 5: beperkte resources

Probleem. Het MKB heeft meestal een beperkte hoeveelheid financieel en menselijke kapitaal beschikbaar, terwijl er zijn heel wat initiatieven en projecten zijn waarin u zou willen investeren.

Oplossing. Met efficiënter werken zijn u en uw medewerkers minder tijd kwijt aan transactieprocessen en kan er meer aandacht aan strategische activiteiten worden besteed. In plaats van meer medewerkers, zet u technologie in om die doelstelling te realiseren.

SAP Business One

Het zal u niet verbazen dat SAP Business One bij uitstek een betaalbare en intuïtief implementeerbare technologische oplossing is waarmee MKB ondernemers deze oplossingen kunnen invullen. U kiest de implementatie-optie (zoals on-premise, on-demand, on-device of gehost) en het licentiemodel (zoals overeenkomsten of maandelijkse abonnementen) om de betaalbare MKB-oplossing te vinden die het beste aansluit op uw organisatorische doelstellingen, budget en planning. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Cookie-instellingen
Fijn dat u er bent! We informeren u graag zo optimaal mogelijk en gebruiken hiervoor cookies. Stel ze hieronder naar wens in. Deze instellingen kunt u altijd weer wijzigen.