SAP Mobility Forum: hoe wordt u de Blue Duck in de markt?

26 apr
SAP mobility

SAP mobility oplossingen bieden kansen om uw bedrijf te onderscheiden van de concurrentie.

Mobility is hot. Dat bleek nog eens tijdens het SAP Mobility Forum 2013. De wereld is mobiel en bedrijven kunnen dit niet simpelweg negeren. Om te overleven in de huidige hectische economie, moet de business flexibel zijn en snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen. De kansen hiervoor liggen in enterprise mobility. Bedrijven doen er goed aan om nu stappen zetten met mobiel werken, ook als zij hun strategie nog niet tot in de details hebben uitgewerkt. Het kan een flinke klus zijn maar SAP heeft hier al over nagedacht.

SAP mobility

‘Dinosaurs, ducks and Mobile’ dat was de prikkelende titel van Jim Jaquet’s – Head SAP Mobile Platform Marketing – treffende keynote op het SAP Mobility Forum op 27 maart. Treffend omdat het laat zien waar we staan in mobiliteit, waar we naartoe gaan en hoe. Alles bij elkaar was dit SAP Forum een feestje. Samen met SAP partners en klanten werd ingezoomd in op de mobile enterprise: met wat, wanneer, waarom en hoe als belangrijkste vragen om te beantwoorden. Een kort overzicht.

Dinosauriërs

Lang geleden domineerden dinosauriërs onze planeet. Zij stierven massaal uit omdat ze niet in staat bleken zich op tijd aan te passen aan de snel veranderende omgeving. Het lijkt erop dat hetzelfde staat te gebeuren met bedrijven en organisaties die mobility negeren. De wereld is mobiel. In de westerse landen is de mobiele penetratie ruim 86%. Oudere toestellen worden in rap tempo vervangen door smartphones. In 2012 zijn er 81 miljard apps gedownload. Dat is ruim 11 keer de wereldpopulatie! Mobiel – ook voor uw bedrijfsvoering – kunt u simpelweg niet laten liggen.

Overleven

De diersoort die de vroege tijden van ons aardse bestaan wist te overleven, is de vogel. Vogels bleken flexibel genoeg om in hun bestaan te kunnen blijven voorzien. Nemen we de eend als symbool voor business, dan willen we die flexibiliteit en vliegensvlugheid omarmen. Maar daar hoort wel iets bij. In een bad vol gele eendjes wil je opvallen, je wilt die ene ‘Blue Duck’ zijn. De eend die het net even slimmer, sneller en flexibeler doet. De kansen daarvoor liggen als je het mij vraagt in het mobiele spectrum.  ‘Succesvol in mobiel zijn, betekent vandaag leveren en morgen pas de strategie uitdokteren’, gaf één van de partners tijdens zijn inspiration talk aan. Extreem gesteld, maar in zekere zin waar.

Enterprise mobility cases

Voorbeelden van enterprise mobility cases zijn onder meer het verhaal van Voortman Steel dat steeds meer klanten zag weglopen en uiteindelijk zijn after sales proces wist te redden door het volledig te ‘mobiliseren’ met SAP Work Manager by Syclo. En het Gelre Ziekenhuis dat met de Electronical Medical Records app op de iPad kosten bespaart, productiviteit en nauwkeurigheid opvoert, wachtrijen doet afnemen en patiënt- en medewerkertevredenheid een enorme boost geeft. Of wat te denken van onderhoud aan windmolens, waarbij de servicemonteur via virtuele animaties op zijn tablet ziet welk onderdeel stoort en hoe het vervangen dient te worden. Prachtige voorbeelden van mobility op een snelgroeiende lijst best practices.

Cloud

U zult waarschijnlijk zeggen: leuk, al deze mogelijkheden, maar de (gedeeltelijke) transformatie naar mobiel is een complexe klus en betekent een enorme investering. Dat is gedeeltelijk waar. Gelukkig is daar bij en met SAP ook over nagedacht. Één van de partners noemde het al: mPaaS. Na Software as a Service zijn er nu ook oplossingen voor Mobile Platform as a Service. Dat betekent uw mobiele platform volledig inrichten in de cloud, koppelen aan SAP, gemakkelijk apps en updates distribueren en alleen betalen voor wat u gebruikt.

Kansen door mobility

Mobility biedt enorme kansen biedt voor organisaties van vandaag. Bovendien wenst u niet geconfronteerd te worden met een verouderd business model zoals menig reisbureau, videotheek of boekwinkel. En daarvoor hoef je echt niet de bakker op de hoek te zijn, het overkwam giganten zoals Kodak, Sony en Yahoo evenzogoed.

Mobility met SAP

Hiermee komen we terug bij de eend. U wilt een Blue Duck zijn en SAP kan u daarbij helpen. Heeft het SAP Mobility Forum – en dit artikel – u enthousiast gekregen?

Bron: Martijn Tielen, SAP blogger