SAP Business One en uw administratie SEPA-proof

27 nov
SAP Business One SEPA

SAP Business One is SEPA-proof. Volg ons stappenplan.

U zult het niet gemist hebben: SEPA komt eraan. Is SAP Business One SEPA proof? Jazeker! Zorg er wel voor dat u werkt met de juiste SAP-versie en dat uw administratie is ingericht op SEPA. AGION is u hierbij graag van dienst.

SAP Business One SEPA stappenplan

Om met SAP Business One SEPA-proof te werken, volgt u ons SAP Business One SEPA-stappenplan:

  1. Controleren van de SAP-versie die u in gebruik heeft
  2. Converteren van alle bestaande bankrekeningnummers naar IBAN nummers en invoeren van IBAN gegevens voor uw huisbank
  3. Aanpassen van de bestaande betaalwijzen; er wordt nu gewerkt met BTL en CLIEOP, dit moet worden aangepast naar SEPA-formaten

Controleer uw SAP Business One versie

Niet alle versies van SAP Business One ondersteunen SEPA. SEPA kan worden ingericht vanaf SAP-versie 8.82 en nieuwer.

  • Betalingen in SEPA-formaat worden ondersteund vanaf SAP versie 8.82 Patch Level (PL) 0. Werkt u al met SAP versie 9.0 (PL0), dan worden SEPA-betalingen ook ondersteund.
  • Incasso’s in SEPA-formaat worden ondersteund vanaf SAP 8.82 PL14 en SAP versie 9.0 PL8.

Maak uw administratie SEPA-proof

Uw administratie kan in een aantal stappen SEPA-proof worden gemaakt. Samengevat worden de stamgegevens van de crediteuren en debiteuren verrijkt met IBAN-nummers en BIC Swift-codes. Daarnaast wordt een SEPA-betaalwijze toegevoegd in het systeem en worden de formaten om bestanden in te lezen bij de bank aangepast naar SEPA-normen. U kunt deze aanpassingen zelf handmatig uitvoeren maar u kunt hiervoor ook een beroep op AGION doen.

Optie 1: Rekeningnummers zelf handmatig omzetten naar IBAN
Het omzetten van rekeningnummer naar IBAN kan op verschillende websites. Daarna voert u handmatig het verkregen IBAN-nummer en de BIC/Swiftcode in bij de zakenpartner. U kunt ook een lijst in Excel opstellen van alle zakenpartners met hun code en rekeningnummer, deze lijst omzetten naar IBAN-nummers en dan de IBAN-nummers invoeren bij de zakenpartners.

Optie 2: Rekeningnummers door AGION laten omzetten naar IBAN
Als u rekeningnummers wil laten omzetten naar IBAN door AGION, zijn de te volgen stappen:

  1. AGION maakt een export uit SAP
  2. De export wordt door u geüpload naar een IBAN-website
  3. De website levert het bestand aan met de IBAN-nummers en de BIC/Swiftcodes
  4. AGION importeert IBAN-nummers en de BIC/Swiftcodes naar de zakenpartners

Als u kiest voor omzetting naar IBAN door AGION, rekenen wij alleen de tijd die we er mee bezig zijn. Dit is ongeveer 2 uur per administratie. Voor ondersteuning kunt u contact opnemen met AGION.

Achtergrondinformatie SEPA en IBAN

Wat is IBAN?
Een IBAN is een langer rekeningnummer waarmee u in Nederland (van en naar het buitenland) en in het buitenland makkelijk geld kunt overboeken en laten incasseren. Zo komt één Europese betaalmarkt (SEPA) steeds dichterbij. Het Europese betalingsverkeer wordt hiermee eenvoudiger en efficiënter.

Wanneer over op IBAN?
U kunt nu al in heel Europa met IBAN betalen. Tot 1 februari 2014 kunt u zowel met uw ‘oude rekeningnummer’ als met uw IBAN betalen. Wettelijk is bepaald dat vanaf 1 februari 2014 iedereen alleen met IBAN kan betalen.

Wat is SEPA?

SAP Business One is SEPA-proof

Europa is op weg naar een gezamenlijke betaalmarkt (SEPA), waar we straks overal op dezelfde manier kunnen betalen. SEPA, Single Euro Payments Area, omvat alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (die wel lid zijn van de Europese Economische Ruimte), Zwitserland en Monaco. Om te zorgen dat eurobetalingen in dit gebied straks overal op dezelfde manier plaatsvinden komen er nieuwe standaarden in het betalingsverkeer voor het rekeningnummer en voor betaalmiddelen. Het rekeningnummer IBAN, overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen zijn straks zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen te gebruiken.