Verkoop

SAP Business One biedt flexibiliteit bij het opstellen van offertes en andere marketingdocumenten. Er worden verschillende regelsoorten ondersteund, zodat gebruikers subtotalen over regels kunnen maken. Ook kunnen ze overal in het kopgedeelte van het document vrije tekst invoeren of aanbevolen alternatieve artikelen weergeven. Standaardopmerkingen kunnen worden  opgeslagen en hergebruikt, en gebruikers kunnen voor elk document zelf kop- en voetteksten definiëren. Daarnaast kunnen ze de brutowinst per offerte berekenen en de laatste verkoopprijs die een klant is aangeboden direct opzoeken. Als de offerte klaar is, kan deze met één muisklik worden geëxporteerd naar Microsoft Word.

Order
Met deze functie voert u snel en gemakkelijk een verkooporder in, doordat u de voorraad van een artikel in diverse magazijnen kunt bekijken als er tekorten zijn. Op basis van de beschikbare hoeveelheid kunt u kiezen uit een lijst met alternatieve artikelen, of u laat het artikel gedeeltelijk leveren. U kunt orders maken met verschillende leveringsdatums en verzendadressen voor elke regel. Verder kunt u voor een klantorder automatisch bestellingen maken die direct naar de leverancier worden verzonden.

Levering
Via de leveringsfunctie kunt u de benodigde verpakkingsinformatie genereren voor alle goederen die naar een klant worden verzonden. Met de ingebouwde verpakkingsfunctie kunnen artikelen tijdens het leveringsproces eenvoudig worden toegewezen aan verschillende pakketten. Met één muisklik kunt u het leveringsnummer opslaan voor tracering, en de verzendstatus opvragen. Telkens als u een levering maakt, worden de aantallen in het magazijn automatisch bijgewerkt.

Retouren
Gebruikers kunnen via het retourdocument eenvoudig retouren afhandelen zonder creditering of retouren aanmaken voor reparatieverwerking.

Klantenfactuur
Via de factuur wordt automatisch de bijbehorende journaalboeking gemaakt. Zo kunnen gebruikers een automatisch ontvangstbewijs maken als de klant een gedeelte van de factuur meteen betaalt.

Klantenfactuur en -betaling
Gebruikers kunnen in één stap met hetzelfde document een factuur en een ontvangstbewijs maken.

Uitgaande creditnota
Als u een creditnota maakt voor een klant, bijvoorbeeld voor geretourneerde artikelen, kunt u heel eenvoudig de vereiste gegevens ophalen uit de oorspronkelijke factuur of uit een ander verkoop- of inkoopdocument.

Documenten afdrukken
Met deze functie kunt u alle verkoop- en inkoopdocumenten afdrukken per periode, documentnummer of documentsoort. Wizard voor aanmaken documenten Met deze wizard kunt u alle bestaande verkoopdocumenten voor een bepaalde klant samenvoegen in één factuur. De wizard is vooral handig als u gedurende de maand allerlei orders en pakbonnen aanmaakt die u aan het einde van de maand wilt opnemen in een overzichtsfactuur per klant.

Concepten
Met deze functie kunt u alle documenten bewerken en beheren die als concepten zijn opgeslagen.

Wizard voor aanmaningen
Deze krachtige wizard kan meerdere soorten aanmaningen maken voor elke klant, en per klant een aanmaningshistorie bijhouden. De wizard kan regelmatig, bijvoorbeeld elke maand of elke week, alle openstaande klantfacturen controleren en een reeks aanmaningen op verschillende niveaus versturen. Verder kunt u aangeven volgens welke methode de rente en aanmaningskosten worden berekend.

In 1999 zijn wij begonnen als een 100% webwinkel voor scooteronderdelen. Omdat het aantal orders dat we verwerken aanzienlijk is toegenomen hebben we gekozen voor een real-time koppeling tussen SAP Business One en e-commerce software ecManager. Hiermee hebben we continu een real-time voorraadinzicht en worden klanten voortdurend op de hoogte gehouden van de status van hun bestelling.

Marcel Blind, Scootparts