Materiaalbehoefteplanning (MRP)

SAP Business One biedt een eenvoudig maar krachtig planningssysteem. Hiermee kunnen productieplanners of inkopers de productie of inkoop van artikelen plannen en beheren op basis van allerlei criteria.

Prognosedefinitie
Met deze functie kunt u op basis van prognoses de vraag voorspellen, in plaats van alleen uit te gaan van ontvangen orders. Met prognoseberekeningen bekijkt u wat de toekomstige vraag naar het product is, en stemt u de materiaalplanning daarop af. Deze prognoses kunt u gebruiken in de MRP-wizard.

Planningswizard
Met de planningswizard kunt u in vijf gemakkelijke stappen planningsscenario’s maken. U bepaalt de planningshorizon, die u kunt weergeven in weken of dagen. Niet-werkdagen kunt u weglaten uit de productie- en inkoopplanning. Daarnaast kunt u planningsscenario’s uitvoeren voor een reeks artikelen of artikelgroepen. U selecteert de gewenste criteria in het scenario, zoals bestaande voorraden, openstaande bestellingen, klantorders,werkorders, artikelen die het minimumvoorraadniveau hebben  bereikt, of voorgedefinieerde verkoopprognoses.

…Ook zijn er alerts voor uitzonderingen, zodat u ziet welke orders met spoed moeten worden uitgevoerd…

Nadat een planningsscenario is uitgevoerd, wordt een rapport gemaakt met aanbevelingen om artikelen te maken of te kopen. Planners kunnen via diverse detailopties de berekeningen voor de werkelijke documenten voor de bruto- en nettovereisten bekijken. Ook zijn er alerts voor uitzonderingen en visuele query’s, zodat u ziet welke orders met spoed moeten worden uitgevoerd. Planningsscenario’s kunt u ook opslaan als simulaties, zodat gebruikers hypothetische scenario’s kunnen uitvoeren zonder het aanbevelingsrapport te beïnvloeden.

Aanbevelingsrapport voor orders
Via het aanbevelingsrapport kunnen planners automatisch aanbevolen productieorders en inkooporders selecteren voor automatische aanmaak. Als een artikel moet worden uitbesteed, kan de planner in een handomdraai een productieorder omzetten in een inkooporder. Bovendien kunnen inkooporders voor dezelfde leverancier worden samengevoegd in één order.