MPC Industries: internationale expansie met ERP van SAP

11 nov

MPC-sap-business-oneMet wereldwijd 50 medewerkers ligt een ERP-systeem van SAP niet meteen voor de hand, zou je denken. Slangklemmenproducent MPC Industries maakte echter met succes de overstap van een maatwerkpakket naar het ERP-systeem SAP Business One.

Slangenklemmen

MPC Industries ontwikkelt, produceert en distribueert slangklemmen voor alle mogelijke toepassingen. In nauwe samenwerking met haar klanten ontwikkelt MPC voortdurend nieuwe en verbeterde slangklemmen. Naast circa 800 standaardproducten maakte MPC inmiddels meer dan 2.200 klantspecifieke klemmen. Sinds 2009 werkt MPC Industries met het MKB-softwarepakket SAP Business One.

Mensen kunnen makkelijk werken in hun eigen taal, waarbij SAP de wetgeving per land ondersteunt.

Internationaal

Naast het hoofdkantoor in Gorredijk heeft MPC verkoopkantoren in Engeland, Frankrijk,  Zweden, Polen en Hongarije. De laatste twee vestigingen beschikken tevens over een eigen voorraad. “Het voordeel van SAP is dat je mensen makkelijk kan laten werken in hun eigen taal en SAP de wetgeving per land ondersteunt,” aldus Kris Tirry, directeur van MPC Industries.

MPC sap business oneToegevoegde waarde

Kris Tirry, Team Leader MPC Group en onlangs nog aan het woord in het RTL7-programma Ondernemend Nederland, licht toe hoe hij de toegevoegde waarde van SAP Business One en AGION als IT-leverancier ervaart.

In het eerder verschenen artikel “MPC Industries: ERP haalbaar voor kleine bedrijven” vertelde zijn collega Rob Oosten, medewerker Process support & assistence MPC Group, al hoe SAP Business One zorgt voor meer flexibiliteit, controle en efficiency binnen het bedrijf. Hij lichtte dit toe met voorbeelden als het snel verwerken van prijsafspraken, track & trace, informatie-uitwisseling tussen alle ketenpartners en de integratie met Microsoft Outlook.

We gebruiken ‘SAP’ als argument om onze stabiliteit en professionaliteit aan te tonen.

Kwaliteit

Voor Kris Tirry heeft destijds het kwaliteitsaspect van de software de doorslag gegeven. “We gebruiken ‘SAP’ zelfs als argument naar onze partners en klanten toe om onze stabiliteit en professionaliteit aan te tonen.”

MPC-sap-business-one2

Tirry vervolgt: “Hoewel je met add-ons de software naar smaak kan aanpassen, blijft de kern van de programmatuur zo goed bewaakt dat de software zeer stabiel draait. Dit zie ik als onderscheidend ten opzichte van andere oplossingen. Ik verwacht dat ik in mijn carrière niet meer hoef te wisselen van software, als SAP deze kwaliteit weet vast te houden.”

Uitgebreide inrichting

MPC Industries maakt gebruik van bijna alle onderdelen van SAP Business One. Voor het dochterbedrijf in Hongarije gebruikt MPC de intercompany-mogelijkheid. Andere toegepaste onderdelen zijn CRM, Service en Kwaliteitscontrole. Het onderdeel Productie is zo ingericht dat op basis van stuklijsten de productieorders zowel in logistiek als financieel opzicht worden verwerkt naar eindproducten.

Via het Material Requirements Planning (MRP) onderdeel in de software kunnen we op tijd leveren zonder te veel voorraad aan te houden. MPC gebruikt de B1 Usability Package om schermen te personaliseren met eigen knoppen en functionaliteit om zo prettiger en efficiënter te kunnen werken.

De stabiliteit en snelheid van de cloud-omgeving kunnen we met eigen IT niet evenaren.

In de cloud

Bij MPC Industries draait SAP Business One in de cloud, met als belangrijkste redenen flexibiliteit en snelheid. Kris Tirry. “SAP en cloud gaan heel goed samen. Hierdoor kunnen alle internationale vestigingen probleemloos aan de slag en werkt de software in het buitenland veel sneller dan voorheen. Een ander voordeel is de stabiliteit van de cloud-omgeving. Deze kunnen we met eigen onderhoudsgevoelige IT niet evenaren.”

Onderweg

Doordat de software altijd en overal beschikbaar is, is het het een veelgebruikte bron van informatie. “Zelf ben ik veel onderweg. Zonder veel moeite ben ik binnen een paar tellen in SAP aan het werk. Handig als ik even iets wil nakijken voordat ik bij klant naar binnen stap”, vult Kris Tirry aan.

Internationale vestigingen

MPC-sap-business-one1

MPC Industries breidde de afgelopen jaren internationaal snel uit. Jan-Mark Rosman, directeur van AGION: “In dezelfde SAP-omgeving hebben we meerdere vestigingen aangemaakt, met ieder hun eigen magazijn en voorraadadministratie. Bovendien kunnen voorraden binnen dezelfde administratie getransporteerd worden naar magazijnen van internationale vestigingen. Dit scheelt aanmerkelijk in de benodigde inrichting. Door de eenvoud is gebleken dat MPC de administratie zelf kan onderhouden en verder uitbreiden.”

De SAP Gold Partner-status van AGION zie ik als een kwaliteitslabel die mijn indruk bevestigt.

Klantvragen doorgronden

Kris Tirry werkt prettig samen met AGION als IT-dienstverlener. “Ik ben zeer tevreden over de professionaliteit en stabiliteit van de organisatie. Zaken worden gelijk goed opgepakt door mensen met kennis van zaken. Ze weten onze vragen te doorgronden en te vertalen naar oplossingen in SAP.”

MPC-sap-business-one3

“AGION verplaatst zich in onze bedrijfsprocessen en neemt ons proactief aan de hand om het systeem naar onze doelstellingen verder in te richten. Hierbij geeft men duidelijk aan of iets wel of niet kan, en geven de mensen tegengas als het moet. De SAP Gold Partner-status van AGION zie ik als een kwaliteitslabel die deze indruk bevestigt,” vult Tirry aan.

Omverpakken

Aanvullend op de 3.000 producten biedt MPC haar klanten extra diensten zoals het omverpakken (custom packaging) naar een verpakking met het label van de klant. Door ‘units of measurements’ in te richten in SAP, kan MPC bovendien haar prijzen variëren aan de hand van het aantal klemmen per verpakking. Zo kan een prijs per verpakking worden vastgelegd zonder dat nieuwe artikelcodes moeten worden aangemaakt, wat de artikeladministratie vereenvoudigt.

Snelle rapportages

Op dit moment oriënteert MPC zich op een mogelijke overstap naar SAP HANA, de snelle in-memory database technologie. “We hebben dit ook gezien tijdens een bijeenkomst van de VNSG, de vereniging van Nederlandse SAP-gebruikers. We zien met name de meerwaarde in de eenvoudig aanpasbare dashboards en de eenvoud en snelheid waarmee complexe rapportages kunnen worden gegenereerd. Onze medewerkers kunnen dan zelf hun eigen rapporten maken zonder een beroep te hoeven doen op anderen collega’s of op AGION.

Online klantenportaal

Ook werkt MPC momenteel aan een online klantenportaal, die wordt gekoppeld aan SAP Business One. “Dit is een dashboard voor klanten waarmee zij inzicht hebben in hun openstaande orders en bijvoorbeeld de top-5 van bestelde producten. Ook kunnen ze online orders aanpassen of artikelen bijbestellen.”

Foto’s: RTL7-programma Ondernemend Nederland (2015)