Meer elektrische fietsen dankzij betere planning

30 jan

Terwijl Multicycle’s afzet van conventionele tweewielers in 2013 terugliep, hebben zij meer elektrische fietsen verkocht. Het bedrijf uit Ulft heeft de wind in de rug en voorziet nog meer groei. De onderdelen haalt het bedrijf uit het Verre Oosten. “Dankzij software met goede forecasting-mogelijkheden kunnen wij een half jaar van tevoren de inkoop plannen”, zegt financieel manager Jan Willem Peters. “Daardoor hoeven we ook geen ‘nee’ meer te verkopen aan onze dealers.”

Wij kunnen een half jaar van tevoren de inkoop al plannen

multicycle

Multicycle is een zelfstandige Nederlandse onderneming die sinds 1976 handmatig fietsen produceert. Het ontwerp, de montage en de eindcontrole van de gewone tweewielers, elektrische fietsen en tandems vindt plaats in de eigen werkplaats. Multicycle ontwikkelt en produceert elke MC, zoals de tweewielers worden genoemd, op maat. Het bedrijf werd in 2008 overgenomen en het nieuwe management wilde het totale productieproces op grondige wijze door bedrijfssoftware ondersteunen. “Wij wilden in elk geval de complete keten van inkoop tot en met eindfactuur inzichtelijk hebben in één administratiesysteem”, legt Peters uit. “Met software dat eenvoudig is qua gebruik.”

Snelle implementatie

Multicycle was op zoek naar een specifieke oplossing, waarin alle kernactiviteiten van de onderneming zijn geïntegreerd in één compleet softwaresysteem. IT-dienstverlener AGION heeft daarom SAP Business One geïmplementeerd. Omdat het om één applicatie gaat, hoefden zij niet allerlei afzonderlijke installaties uit te voeren en verschillende modules te integreren. Hierdoor kon de implementatie binnen twee maanden worden afgerond. Hierna is de IT-dienstverlener de zaak gaan fijnregelen en is nog steeds betrokken bij uitbreidingen van de mogelijkheden. “Zo willen wij dat de programmatuur intensiever gebruikt wordt, onder meer om onze dealers van meer informatie te voorzien. Die gegevens zitten er allemaal standaard in, we moeten het alleen linken aan onze websites”, zegt Peters.

Levertijden

Consumenten kopen een MC via een dealer. Zij meten het frame voor iedere klant persoonlijk op en geven deze maten door aan Multicycle. Vervolgens bespreken deze wederverkopers welk type fiets de klant wil hebben. Zij voeren de bestelling in op een beveiligd onderdeel van de website van Multicycle, ofwel in het orderportaal. De dealer kan dan meteen zien of de gewenste tweewieler uit voorraad leverbaar is, of dat er een levertijd van drie, zes of meer weken op zit.

Voorradig

Mocht een dealer een bepaalde fiets kopen, dan is slechts enkele seconden later dit exemplaar niet meer als voorradig bestempeld. Dit voorkomt dat dezelfde velo twee keer wordt verkocht.

Jaarlijks gaan er zo’n tienduizend MC’s de fabriekspoort uit. “Het merendeel verkopen wij in Nederland, maar we hebben ook afnemers in Duitsland, België en Frankrijk”, legt Peters uit. Hij vertelt dat ze nu bezig zijn de websites voor de dealers te lokaliseren, zodat de dealers in het buitenland de taal en de wet- en regelgeving (denk aan btw-percentages) van dat specifieke land hun zaken kunnen afhandelen.

Historische gegevens

Multicycle koopt de onderdelen in het Verre Oosten in. Dat vergt een strakke planning, want er zit een half jaar tussen het inkopen en het leveren. Vervolgens moet de (e-)bike nog worden geassembleerd in Ulft. “We gebruiken hiervoor de historische gegevens die zijn opgeslagen in het administratieve softwaresysteem. Op grond daarvan kunnen we een beredeneerde inkoopstrategie ontwikkelen, gekoppeld natuurlijk aan de marktontwikkelingen die wij waarnemen. SAP Business One is erg goed in het afgeven van besteladviezen.”

De vertaling van verwachte verkoopaantallen en de productconfiguratie naar de inkoopprognose en inkooporders verloopt geautomatiseerd en wordt volledig ondersteund door SAP. Hiermee kan ook de liquiditeitsprognose worden gegenereerd om de financiële planning voor de inkoop te maken.

SAP Business One is erg goed in het afgeven van besteladviezen

Multicycle planning 2In het bedrijfsplan 2013-2015 is uitbreiding opgenomen: van productie en ontwikkeling. “Wij hebben een verbeterd elektrisch systeem ontwikkeld, waarbij er meer aandacht is voor actieradius, maar ook voor gebruiksgemak en comfort. En we verwachten nog meer e-bikes te gaan verkopen. Daarbij willen we onze dealers nog meer inzage geven in ons productieproces, zodat zij nog beter kunnen inspelen op de wensen van hun klanten. Dat loopt allemaal via de website die zijn gegevens haalt uit het administratieve softwaresysteem. Dankzij die software kunnen we beter plannen en tegelijk de klanttevredenheid verhogen.”

Designed Around You

Het motto van Multicycle is: ‘Designed Around You’. Dat geldt niet alleen voor de fietsen die de onderneming weet te slijten. Maar ook voor de software die het bedrijf gebruikt om de groei te verwezenlijken. Net als bij de tweewielers gaat die uit van standaard basiscomponenten die zijn aan te passen aan specifieke bedrijfswensen.

“We focussen de aandacht op het logistieke aspect van de bedrijfsvoering. Dat hebben we goed in de vingers. Nu breiden we het uit met extra gebruiksgemak voor onze dealers, zoals met de lokalisering waaraan we nu werken. Zodat we gestaag verder kunnen groeien”, aldus Peters.

Meer informatie

Ga naar onze referenties voor meer klantartikelen. Wilt u meer informatie over dit artikel of SAP Business One? Neem dan contact op met AGION via tel. 0548-364674.