De real-time Supply Chain

26 nov

De snelheid waarmee mensen kunnen reageren op informatie is in hun privéleven vaak hoger dan in hun professionele omgeving. Toch verlopen ook daar processen steeds sneller. En dat merk je. In de logistiek bijvoorbeeld. Door de razendsnelle beschikbaarheid van data op het allerlaagste niveau, transformeren Supply Chains van demand driven naar real-time. Het resultaat? Logistiek met de snelheid van een Twitterbericht.

Onlangs was ik als spreker te gast op de vakbeurs ICT & Logistiek 2012 in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar zette ik uiteen wat de invloed is van SAP’s strategie op het gebied van Mobility, Cloud Computing, Big Data en Innovatie op de ontwikkeling van de real-time Supply Chain. Ook op SAPPHIRE NOW was de real-time Supply Chain een prominent onderwerp. Maar wat ís die real-time Supply Chain nou precies?

Elke stap in een toeleveringsketen is afhankelijk van de vorige. Een Supply Chain is dan ook geen integraal end-to-end proces, maar een reeks opeenvolgende processen. Data speelt in die processen een belangrijke rol. Wat hebben we nog op voorraad? Wat is er onderweg? Wat arriveert waar? En wanneer? Wat moeten we bestellen? Het is maar een kleine greep uit de vragen waar Supply Chain professionals dagelijks mee kampen. Vragen waarvoor ze blindelings moeten kunnen vertrouwen op beschikbare gegevens.

Stel je nou eens voor dat het mogelijk wordt om ál die vragen in één klap te beantwoorden. Niet één voor één, vraag na vraag. Maar allemaal tegelijk. Meteen. Boem. Antwoord. En stel je nou eens voor dat alle betrokken processen ook over de meest actuele informatie beschikken en zich naadloos kunnen schikken naar die actuele informatie. In dat geval is een Supply Chain geen opeenvolgende reeks losse procesjes meer, maar een integraal geheel dat in real-time reageert op gebeurtenissen in de ‘echte’ wereld. Met dank aan de razendsnelle beschikbaarheid van data.

Steeds meer, steeds sneller
Informatie belandt sneller dan ooit bij de gebruiker. Ga maar na: er zijn inmiddels meer smartphones dan tandenborstels op de wereld. En er zijn meer tablets dan pc’s. Facebook heeft meer dan 750 miljoen gebruikers en via Twitter verschijnen dagelijks meer dan 250 miljoen tweets. In 2011 produceerde de wereldbevolking 1,8 miljoen zettabytes aan data. Dat zijn 200 miljard HD films van elk minimaal 120 minuten, waarvoor iemand 47 miljoen jaar nodig zou hebben om ze allemaal te bekijken. En het mooiste is: al die data verdubbelt elke twee jaar.

Duizend keer sneller
Het resultaat van die ontwikkeling is dat we met z’n allen meer data produceren dan we kunnen verwerken. Daarom ontwikkelde SAP de in-memory oplossing SAP HANA. Met HANA verwerk je razendsnel enorme hoeveelheden data. Je beschikt letterlijk duizenden malen sneller over de juiste gegevens dan wanneer je gebruikmaakt van een traditionele database. Dit betekent bijvoorbeeld dat je véél sneller véél meer scenario’s kunt doorrekenen, waardoor je accuratere plannen krijgt in de Supply Chain. Als de toeleveringsketen ergens stokt – een schip loopt vertraging op, een vliegtuig blijft aan de grond, het personeel van een toeleverancier staakt – kun je in één klap – boem – het beste alternatieve scenario bepalen.

The Future is Now
Is dit toekomstmuziek? Allerminst. Verschillende klanten van SAP werken al op deze manier. The Future is Now. Voorbeelden van SAP oplossingen die nu al met HANA werken zijn SAP Sales & Operations Planning en SAP Demand Signal Management. De vertrouwde demand-driven Supply Chain wordt in onze optiek binnen afzienbare tijd vervangen door een real-time Supply Chain die bestaat uit vijf blokken: Integrated Sales & Operations Planning, Demand Management, Supply Chain Response Management, Manufacturing & Supply Planning en Supply Chain Execution.

Deze vijf blokken delen met elkaar constant de meest actuele informatie. Alle informatie is beschikbaar op het allerlaagste niveau. Daardoor vormen de losse onderdelen van de Supply Chain niet langer een keten van afzonderlijke processen, maar een organisch opererend, optimaal samenwerkend geheel. Door real-time informatie op het laagste niveau beschikbaar te stellen, zijn Supply Chain processen beter te beheersen en op elkaar af te stemmen. Als de afdeling Sales een deal sluit, kunnen de mensen van Manufacturing en Supply Planning daar drie seconden later al op anticiperen. Logistieke beslissingen met de snelheid van een Twitterbericht.

Geschreven door Maarten-Baltussen op 26 november 2012

Meer lezen? Bekijk dan hier de presentatie van Maarten Baltussen tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek.